Ciocolata albă, miturile și povestea ei

  • Reading time:4 mins read

Ce este ciocolata albă? Este ciocolata albă, ciocolată “reală”?

bucăți de ciocolată albă

Ciocolata albă este un produs făcut din unt de cacao, zahăr și ingrediente lactate care nu conține boabe de cacao.

Datorită conținutului de cacao ridicat, ciocolata albă este ciocolată adevărată. Singurul ingredient care o diferențiază de ciocolata clasică, sau de cea neagră, este lipsa de masă de cacao.[1]

Se caracterizează printr-o culoare de fildeș pal. Punctul de topire al untului de cacao este suficient de ridicat pentru a menține ciocolata albă solidă la temperatura camerei. La fel este și în cazul ciocolatei cu lapte și ciocolatei negre.[2]

Este ciocolata albă sănătoasă?

Reglementările spun clar ceea ce poate fi comercializat sub denumirea de „ciocolată albă”.

Începând cu anul 2000 în Uniunea Europeană, ciocolata albă trebuie să fie cel puțin 20% unt de cacao, 14% solide totale din lapte și 3,5% grăsime din lapte. [3]

Aceleași standarde se aplică în Statele Unite, începând cu 2004. Condiția suplimentară este ca produsul să includă cel mult 55% zahăr sau alți îndulcitori. Înainte de 2004, firmele americane aveau autorizații de comercializare temporară pentru a vinde ciocolată albă. [4]

Beneficiile ciocolatei albe

Beneficiile consumului de ciocolată albă: 

  1. Scade colesterolului LDL și, implicit, la crește colesterolului HDL (colesterol “bun”). Acest lucru oferă o protecție mai mare împotriva bolilor coronare, datorită procentul ridicat de unt de cacao din ciocolata albă. [5]
  2. Previne și tratează hipoglicemia. Pacienții diagnosticați cu diabet pot avea episoade de hipoglicemie după mese, însă acestea pot fi prevenite prin consumul anumitor alimente, în cantități reduse, pentru a crește cantitatea de zahăr din sânge. În cazul în care pacientul suferă o hipoglicemie, un aliment care ajută este ciocolata albă.
  3. Reduce riscul de cancer mamar. Unele cercetări atesta faptul ca antioxidantii din ciocolată reduc sau intarzie deteriorarea celulară. Acest lucru se datorează prezenței polifenolilor din ciocolată care ajută la dezintegrarea substanțelor cancerigene care pot duce la cancer. [6]
  4. Tratează tulburările de alimentație. Tulburările de alimentație sunt o provocare pentru sănătate. Consumul de ciocolată ca desert, în special al ciocolatei albe, va lăsa un gust dulce în gură care va stimula glandele salivare din nou pentru a produce saliva creând pacienților senzația de foame. [7]
  5. Îmbunătățește examinarea funcției olfactive. In urma unui studiu făcut in Pennsylvania, ciocolata alba are un număr crescut de odoranți. În situația în care un individ nu mai poate simți mirosul de ciocolată, acest lucru indică o deteriorare acută a funcției olfactive. [8]

Istoria ciocolatei albe pe scurt 

Pentru un produs din secolul XX, istoria ciocolatei albe este învăluită în ambiguitate. 

Unii susțin că a fost produs în New Hampshire imediat după primul război mondial, după ce un american a văzut produsul în Europa.

Nestlé a lansat o tabletă de ciocolată albă în Europa în anii 1930. Conform Nestlé, ciocolata albă a fost creată inițial ca o modalitate de a folosi excesul de unt de cacao.

Prima ciocolată albă distribuită în masă în S.U.A. a fost tableta de ciocolată albă Alpine a Nestlé, introdusă în jurul anului 1948. [9]

Astăzi, aproape fiecare mare producător de ciocolată produce o tabletă, de obicei simplă, dar uneori aromată, în special cu arome care nu merg în combinație cu ciocolata neagră (exemplu lavanda).

Luado Chocolate crează produse cu ciocolată albă cum ar fi: praline, tablete, înghețată, discuri din ciocolată albă și fructe.