Tonka: aroma, prepararea și desertul

  • Reading time:2 min(s) read

Ce este tonka?

păstăi de tonka

Dipteryx odorata este o specie de copac înflorit din familia mazărelor, Fabaceae. Semințele sale sunt cunoscute sub numele de boabe de tonka. [1]

Boabele de tonka sunt negre și turtite la exterior, cu un mijloc maroniu și moale. 

Ce aromă are tonka? 

Aroma de tonka este dulceagă, complexă, florală, persistentă și aduce cu notele din vanilie și caramel. În funcție de modul de preparare poate avea un gust mai vanilat, sau mai dulce ca de caramel.

Mirosul inconfundabil este dat de conținutul ridicat de cumarină.

Cumarina este o substanță naturală, parfumată care se găsește și în alte plante, precum lavandă sau nucșoară. Consumată în cantități mari, aproximativ 30 de boabe de tonka, aceasta poate fi toxică pentru organism. [2]

În ce preparate se poate folosi tonka?

În Europa, în special în bucătăria franceză, tonka este un condiment de lux, dând aromă deserturilor rafinate.  

Boabele de tonka se folosesc razuite fin, adăugate în preparate înainte de servire pentru a păstra gustul intens. Se mai pot fi folosite întregi, în infuzii, însă boabele se îndepărtează înainte de servirea preparatului. Cu doar două boabe de tonka se pot aroma 300-500 ml de lichid. [2, 3]

Tonka merge formidabil cu ciocolata albă, crema de zahăr ars, anumite brânzeturi sau fructe proaspete cum ar fi căpșunele, fructele de pădure.

Înghețata Luado cu tonka și căpșune este realizată cu măiestrie în laborator, prin infuzarea boabelor de tonka și a căpșunelor în frișcă.


Leave a Reply